مرکزآموزشی درمانی خلیلی
مصرف شیر آری یا خیر
.
به طور میانگین مصرف روزانه لبنیات در کشور 110 گرم در روز می باشد(1) یعنی کمتر از 1 لیوان ، که حدود یک پنجم نیاز روزانه است. در حالیکه مقدار شیر و لبنیات پیشنهادی در سبد غذایی مطلوب خانوار طبق RDA ، سازمان جهانی بهداشت جهت دریافت مقدار لازم کلسیم و ویتامینD و ویتامین B2 دو تا سه واحد می باشد .
منابع غذایی کلسیم
1. شیر و محصولات لبنی
2. صدف و ماهی های استخوانی مثل سالمون و ساردین
3. مغزها و دانه های روغنی مانند بادام و فندوق
4. سبزیجات برگ سبز تیره مثل برگ کلم و برگ شلغم
5. حبوبات مثل سویا
البته باید در نظر گرفت که جذب کلسیم از موارد فوق متفاوت است به عنوان مثال سبزیجاتی مثل اسفناج و چغندر و کنگر فرنگی و کاکائو جذب کلسیم را به شدت کاهش می دهند، جذب کلسیم از اسفناج تنها 5% در مقایسه با جذب 27 درصدی از شیر در مقدار مساوی است.
جدول زیر مقدار کلسیم موجود در برخی غذاها را نشان می دهد:
ماده غذایی |
مقدار کلسیم(میلی گرم) |
ماست کم چرب(1 لیوان) |
345 |
شیر کامل(1 لیوان) |
302 |
پنیر چدار(30 گرم) |
204 |
جعفری(100 گرم) |
203 |
کنسرو ماهی سالمون با استخوان |
185 |
بستنی وانیلی(1 لیوان) |
176 |
لوبیا سفید(100 گرم) |
144 |
پسته(100 گرم) |
140 |
اسفناج پخته(1 لیوان) |
276 |
بادام(یک چهارم لیوان) |
92 |
پرتقال(1 عدد) |
52 |
کلم خام_(100گرم) |
49 |
نان سبوس دار(30 گرم) |
42 |
سینه مرغ(90گرم) |
12 |
ندا بهنام آرا مسئول تغذیه مرکز آموزشی درمانی خلیلی
سوال جهت مسابقه این هفته:
1- جذب کلسیم از کدام ماده غذایی زیر بیشتر است؟
الف) ماست و اسفناج ب)شیرکاکائو
ج)ماست و چغندر د)شیر کم چرب
2- کدام یک از ویتامین های زیر برای جذب کلسیم لازم است؟
الف) ویتامینD ب) ویتامین B2
ج)نور خورشید د) هر سه
3- بهترین ساعت جهت جذب ویتامین D چه ساعتی است؟
الف)12-10 ب)14-12
ج15-10 د)15-12
نظر دهید