مرکزآموزشی درمانی خلیلی
چگونه با تغذیه مناسب از بلوغ زودرس جلوگیری کنیم؟
.
چگونه با تغذیه مناسب از بلوغ زودرس جلوگیری کنیم؟
سن بلوغ یکی از مهمترین دوره های زندگی یک فرد محسوب می شود زیرا رشد جسمانی در این دوران همانند دوران کودکی از سرعت بالایی برخوردار است. بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی به سنین 12-9 سالگی ، نوجوانی اطلاق می شود. از نظر لغوی بلوغ به معنی رسیدن به حد بالایی از رشد است و برای دستیابی به رشد مطلوب در دوران بلوغ، دریافت مواد مغذی به میزان کافی ضرورت دلرد و در این میان تامین انرژی،پروتئین،آهن،کلسیم و ید و روی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سن شروع بلوغ در پسران 12-11 سالگی و در دختران 10-9 سالگی است. در بسیاری از موارد به علل مختلف، ممکن است سن شروع بلوغ کمتر از زمان های یاد شده باشد.در سه دهه اخیر، کودکان به ویژه دختران در سن کمتری به بلوغ دست می یابند و این امر در دختران به میزان 10 برابر پسران اتفاق می افتد. زمان ظاهر شدن نشانه های بلوغ در دختران و پسران، اول از همه به ژنتیک آن ها وابسته است ولی عللی مانند تغذیه، شرایط وزنی، عوامل محیطی نیز در پایین آمدن سن بلوغ بسیار موثرند. به دلیل اینکه بعد از شروع بلوغ ، علایم افزایش قد در کودک ظاهر شده و بعد از 3-2 سال متوقف می شود این موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است این در حالی است که نوجوان هنوز به رشد قدی مطلوب بالقوه خود نرسیده است و موجب کوتاه قدی نوجوان خواهد شد.
از جمله مهمترین عوامل موثر در بلوغ زودرس چاقی و اضافه وزن در کودکان است. وزن حدود 34-32 کیلوگرم در کودکان می تواند به عنوان یک عامل هشدار دهنده برای سیستم هورمونی او باشد. از دیگر عوامل تغذیه ای مرتبط با بلوغ زودرس، مصرف زیاد گوشت قرمز بیشتر از 2 سهم در روز به ویزه در دختران بوده است. مصرف فست فود و نوشابه های گاز دار به دلیل محتوای قند بالا باعث کاهش زمان بلوغ می شود. استفاده از محصولات حاوی سویا به دلیل محتوای بالای هورمونی باعث بلوغ زودرس می شود.
غیر از عوامل تغذیه ای باقی مانده آفت کش ها در محصولات گیاهی نیز خود یکی از عوامل بلوغ زودرس می باشد.
به طور کلی تامین ریزمغذی ها در این دوران به ویژه آهن و روی و فعالیت بدنی بیشتر به منظور جلوگیری از چاقی و ایجاد نشاط و شادابی با داشتن یک برنامه غذایی حاوی مقادیر مناسب از همه گروههای غذایی با حفظ تعادل و تناسب و تنوع ضروری است
نظر دهید