مرکزآموزشی درمانی خلیلی
کبد چرب
.
کبد چرب
بیماری کبد چرب چیست ؟
این بیماری یکی از مشکلات رایج سلامتی است که در نتیجه ساخت چربی اضافه در کبد شکل می گیرد . داشتن مقدار کمی از چربی در کبد طبیعی است اما هنگامی که ذخیره چربی از 5 به 15 درصد از وزن کبد برسد می توان گفت که فرد مبتلا به بیماری کبد چرب شده است .
انواع کبد چرب
2 نوع بیماری کبد چرب وجود دارد :
کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی
کبد چرب غیر الکلی
بیماری کبد چرب غیر الکلی رایج ترین بیماری کبدی در کشورهای غربی است . داشتن کبد چرب بدان معناست که شما چربی ذخیره شده در کبد دارید و این چربی های نامطلوب از انجام کار مهم کبد یعنی دفع سموم از خون که برای سلامتی بهینه ضروری است ممانعت به عمل می آورد . چنین وضعیتی فرد را در معرض خطر جدی ساخته شدن سموم و دیگر نشانه های ناخوشایند عملکرد ضعیف کبد از جمله ورم پاها ، خستگی مزمن ، حالت تهوع و دیگر موارد قرار می دهد . هنگامی که بیماری کبد چرب غیر الکلی پیشرفت می کند و شدت می یابد ، التهاب کبد چرب غیر الکلی رخ می دهد . انستیتو ملی سلامت ، چیزی بین 7 تا 30 درصد از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا به التهاب کبد چرب غیر الکلی می شوند و در نهایت سروز کبدی پیشرفت می کند . آخرین مرحله کبد چرب با نام سیروز شناخته می شود که عوارض کبد چرب غیر الکلی و التهاب کبدی غیر الکلی است . هنگامی که سیروز رخ می دهد به مرور زخم جایگزین سلول های کبدی می شود عملکرد کبد هرچه بیشتر رو به زوال می رود .
عوارض سیروز
تورم شکم ، تورم رگ های مری که می تواند پاره شود و خونریزی کند ، آشفتگی و کسالت ، سرطان کبد ، عدم عملکرد کبد ، نیاز به پیوند کبد .
کبد چرب الکلی
مصرف بالای الکل به کبد آسیب وارد می کند . زمانی که کبد آسیب ببیند نمیتواند به طور صحیح چربی ها را بشکند در نتیجه چربی در کبد تجمع پیدا می کند و به عنوان کبد چرب الکلی تشخیص داده می شود . اگر کبد چرب الکلی به درستی درمان نشود باعث ایجاد سیروز و در نهایت منجر به نارسایی کبدی می شود .
نشانه های کبد چرب
v خستگی
v ضعف
v از دست دادن اشتها
v حالت تهوع
v دردهای شکمی به خصوص در قسمت بالای شکم
v تورم قسمت بالای شکم
v خارش
v زردی پوست وچشم
v رگه هایی مانند تار عنکبوت روی پوست
v تورم پاها
v آشفتگی ذهنی
بیماری کبد چرب در میان افرادی که هریک از این نشانه ها را دارند رایج است :
v چاقی
v دیابت نوع 2
v مصرف الکل
v سندرم متابولیک یا دیگر اختلال های متابولیکی
v بیماری هپاتیت سی
v مصرف داروها به خصوص کورتیکو استروئیدها ، داروهای سرطان و داروهایی مثل آمیودارون و دیلتیازم
چند توصیه جهت بهبود عملکرد کبد
v کنترل و کاهش وزن
v کنترل دیابت
v پایین آوردن سطح تری گلیسیرید
v ترک مصرف الکل
v استفاده از رژیم غذایی مناسب جهت بهبود عملکرد کبد ( استفاده از میوه ، سبزیجات ، چربی های سالم مانند روغن
v زیتون ، غلات کامل ، حبوبات ، پروتئین های سالم و سرشار از امگا 3 مانند ماهی)
نظر دهید