مرکز آموزشی درمانی خلیلی
فشار خون را جدی بگیریم!
.
فشارخون بالا
فشار خون بالا شایع ترین بیماری مزمن بزرگسالان در آمریکا و سراسر جهان است این بیماری به عنوان عامل خطر اصلی مرگ زودرس و ناتوانی در جهان شناخته شده است . چون ممکن است در شرایطی که درست درمان نشود منجر به ایجاد عوارضی مثل انفارکتوس فلبی ، نارسایی قلبی ، سکته و بیماری مزمن کلیوی شود . میزان کل خطر بروز عوارض قلبی و کلیوی در بیمارانی که فشار خون ثابت و پایدار در حدود 75/115 میلی متر جیوه دارند پایین است در حالی که با افزایش 20 میلی متر جیوه در فشار خون سیستول یا 10 میلی متر جیوه در فشار خون دیاستول ، میزان خطر بیماری های قلبی عروقی ( مانند حمله قلبی ، سکته) دو برابر می شود از طرفی ، بسیاری از بیمارانی که فشار خون بالا دارند ممکن است فشار خود را با تغییراتی که در سبک زندگی ایجاد می کنند ( مثل رژیم غذایی ، ورزش ، قطع مصرف سیگار ) و پیروی از رژیم دارویی مناسب ، پایین آورده باشند که در نتیجه به میزان قابل توجهی باعث کاهش عوامل خطر خواهد شد .
بر اساس نظر انجمن فشار خون آمریکا و انجمن بین المللی فشار خون ، فشار سیستول 140 میلی متر جیوه یا بالاتر و فشار دیاستول 90 میلی متر جیوه یا بالاتر ، بر اساس میزان متوسط حاصل از دست کم دو بار یا بیشتر اندازه گیری صحیح فشار خون ، که طی یک تا چهار هفته ، مجزا انجام شده باشد فشار خون بالا گفته می شود .
شیوع فشار خون بالا با توجه به نژاد و جنس متفاوت است .
فشار خون بالا همچنین می تواند در دوران بارداری ایجاد شود ، زنانی که فشار خون بالا در حاملگی را تجربه می کنند در معرض خطر بیماری ایسکمیک قلب ، حملات قلبی ، سکته ، بیماری کلیوی ، دیابت و مرگ ناشی از بیماری قلبی قرار دارند .
گاهی به فشار خون بالا قاتل خاموش گفته می شود چون افراد مبتلا به آن فاقد علامت هستند .
فشار خون بالا می تواند به عنوان یک علامت ، یا عامل خطر برای بیماری آترواسکلروزی قلب ، محسوب می شود .
فشار خون بالا اغلب با سایر عوامل خطر بیماری های آترواسکلروزی قلبی مانند میزان غیر طبیعی چربی خون ( سطوح غیر طبیعی چربی خون شامل افزایش مقادیر کلسترول تام ، LDL ، تری گلیسیرید و هم چنین میزان پایین HDL ) چاقی ، دیابت ، سابقه بیماری قلبی ، سندرم متابولیک ، سبک زندگی ساکن و بدون تحرک و آپنه خواب انسدادی همراه است ، همچنین شیوع فشار خون بالا در بیمارانی که سایر بیماری های قلبی عروقی مانند نارسایی قلبی ، بیماری عروقی کرونری و سکته را دارند نیز بیشتر است .
بالا بودن فشار خون به مدت طولانی به تدریج باعث آسیب دیدن عروق سراسر بدن به خصوص در اندام های هدف ( قلب ، کلیه ها ، مغز و چشم ها ) می شود . پیامد معمول فشار خون بالای کنترل نشده و طولانی مدت ، انفارکتوس میوکارد ، نارسایی قلبی ، نارسایی مزمن کلیوی ، سکته و اختلال بینایی است.
ایجادفشار خون بالا وراثتی است ولی مبحث ژنتیک به تنهایی نمی تواند تعیین کند که چه فردی مبتلا به فشار خون بالا می شود و چه فردی نمی شود .در واقع طبق نظر پژوهشگران ، ژنتیک علت 30 تا 70 درصد موارد فشار خون بالاست .
عوامل خطر عمده
Ø افزایش سن
Ø نژاد آفریقایی آمریکایی
Ø نوشیدن زیاد الکل ( مصرف بیش از دو بار در روز برای آقایان و بیش از یک بار برای خانم ها)
Ø سابقه خانوادگی
Ø جنسیت ( مردان تا سن 45 سالگی در معرض خطر بیشتری هستند . این خطر در سنین 64-45 سال برای هر دو جنس تقریبا برابر است . زنان در سن 65 سال و بالاتر در معرض خطر بیشتری هستند . )
Ø اضافه وزن / چاقی
Ø عادات بد غذایی به خصوص اگر شامل مصرف بالای نمک باشد .
Ø سبک زندگی ساکن و بدون تحرک
عوامل دخیل احتمالی
Ø استفاده از محصولات دخانی ( سیگار ) و در معرض دود سیگار بودن
Ø استرس
Ø آپنه خواب
خطر آسیب اندام های هدف یا بیماری قلبی عروقی بالینی ثانویه به فشار خون بالا
Ø بیماری مزمن کلیوی
Ø بیماری قلبی ( هایپرتروفی بطن چپ ، نارسایی قلبی ، آنژین ، انفارکتوس میوکارد )
Ø بیماری عروق محیطی
Ø آسیب شبکیه ( رتینوپاتی )
Ø سکته مغزی یا حمله گذرای ایسکمیک (TIA)
درمان
Ø اصلاح سبک زندگی ( کاهش وزن ، رعایت رژیم غذایی و کاهش سدیم در رژیم غذایی ، فعالیت جسمانی )
Ø درمان دارویی
نظر دهید